31 sierpnia
Kubańska pasta z kurczaka
Ogólnie potrawy kubańskie nie należą do moich ulubionych, a m-żonek już całkiem jest na nie "uczulony", więc wszelkie tego typu receptury z reguły omijam szerokim łukiem ;-) Kiedy jednak zobaczyłam ten przepis w Kuchni Ireny i Andrzeja, pomyślałam, że może jednak się skuszę, tym bardziej, że akurat miałam do wykorzystania mięso z rosołu. I co się okazało ? Ano okazało się, że ta pasta jest pyszna ! Co prawda wymagała odrobiny doprawienia, ale to szczegół. Paprykę 'pimento', czy też 'pimiento' można śmiało zastąpić słodką, czerwoną papryką konserwową, a podejrzewam, że nawet bardziej będzie się nadawała, bo typowa marynata do 'pimientos' jest mdła. Jeśli natomiast chodzi o słodki 'relish', to myślę, że najłatwiej było by go zastąpić ogórkiem konserwowym startym na tarce o drobnych oczkach, z ewentualnym dodatkiem niewielkiej ilości musztardy miodowej.
P.S. Tę pastę robiłam jakiś czas temu, ale już przymierzam się do niej ponownie ;-)
P.S. Tę pastę robiłam jakiś czas temu, ale już przymierzam się do niej ponownie ;-)
Składniki:
- 1 szkl. ugotowanego i zmielonego kurczaka
- 1 słoiczek papryki 'pimento' (duża, czerwona, słodka, marynowana papryka - w małym słoiczku mieści się 1 sztuka)
- 1 łyżka słodkiego 'relish'u (najbardziej zbliżony smakiem będzie ogórek konserwowy starty na drobnej tarce lub zmielony razem z mięsem w maszynce, z ew. dodatkiem niewielkiej ilości musztardy miodowej)
- 120 g serka kremowego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 szkl. majonezu
- sól i pieprz do smaku
Paprykę i jajka drobno pokroić. Wymieszać dokładnie z resztą składników, ew. doprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebem.
Uwagi:
Zamiast mielić mięso w maszynce, wrzuciłam wszystko (oprócz papryki) do 'food processora' i zmiksowałam. Na koniec dodałam pokrojoną paprykę i jeszcze trochę (bardzo krótko) miksowałam. Pasta zabarwiła się na pomarańczowy kolor, ale część papryki pozostała w kawałeczkach.