11 czerwca

Sałatka z tuńczykiem na krakersach


 Bardzo spodobał mi się taki sposób podania sałatki. Nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie wygląda.
Za nadzienie posłużyły mi ugotowane na twardo jajka, tuńczyk i starty żółty ser, ale w podobny sposób można też skomponować sałatkę według własnego pomysłu.



Składniki:
- 18 sztuk krakersów
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 50 g żółtego sera
- 5-6 łyżek majonezu
- sól i pieprz
- szczypiorek do posypania

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 3 łyżki majonezu, wymieszać.


Jajka obrać ze skorupek. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 2 łyżki majonezu, posolić i wymieszać.


Żółtka także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odłożyć do posypania na wierzch.


Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić widelcem, dodać trochę majonezu, posypać pieprzem i wymieszać.
Szczypiorek drobno pokroić.

Na dużym talerzu lub tacce ułożyć obok siebie w kształt kwadratu 6 krakersów. Na to wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć następną warstwą krakersów, wyłożyć masę rybną. Przykryć jeszcze jedną warstwą krakersów, wyłożyć warstwę pasty z białek, wyrównać. Przykryć warstwą z rozkruszonych żółtek. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. 


Wstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc do lodówki.

Uwagi:

Tuńczyka można doprawić według własnego smaku, np. dodając trochę keczupu, musztardy, czy mielonej papryki.
Soli należy używać z umiarem, ponieważ krakersy są słone i całość może wypaść zbyt słona.

Inspiracja

21 komentarzy:

  1. Wygląda bosko, to będzie moja następna sałatka z tuńczyka bo uwielbiam każdą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i na pewno smaczna ta sałatka, tylko jak ją nabierać na talerz? Kroić wzdłuż krakersów?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie tak, krojąc na równe prostokąciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jak ją gryziesz to się rozpada, czy krakersy nasiąkają i wilgotnieją? bardzo podoba mi się taki sposób podawania sałatki-zgapię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krakersy robią się dosyć miękkie i bez problemu sałatka daje się nabierać widelcem.
    Właśnie ten sposób podawania zwrócił moją uwagę, ale sałatka też dobrze smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjna sałatka i pod względem smaku, i wyglądu. Polecam!
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pomysł... I wygodne do jedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. wlasnie zrobilam, chlodzi sie w lodowce, ciekawe czy wszystkim domownikom posmakuje?

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja! Wyprobowane:-)
    Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  10. Osobiscie jadlam i mi zasmakowala :)Polecam niecodzienny smak

    OdpowiedzUsuń
  11. wlasnie zrobiłam ,wygląda slicznie - wlasnie się chlodzi na wieczor

    OdpowiedzUsuń
  12. jadłam - pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mozna zamiast tunczyka w sosie wlasnym dac w oleju?

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smaczna i szybka Salatka. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. super wygląda! wypróbuję na Wielkanocne Święta w tym roku!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jutro robię. Ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam na urodziny córki. Wyszło super

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo się cieszę, zwłaszcza przy takiej okazji :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń