05 sierpnia

Indyk z pieczarkami w sosie musztardowym


W roli indyka wystąpił u mnie kurczak, ale to mała różnica (przynajmniej dla mnie ;-) Danie może niezbyt atrakcyjne z wyglądu, za to smaczne, dosyć szybkie do zrobienia i całkiem proste. Pomysł podsunęła mi kuchareczka Agusia.
 

Składniki:
- 400 g mięsa z indyka (u mnie z kurczaka)
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- musztarda (dałam 1 łyżkę)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- trochę mleka

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso (również pokrojone w kostkę, tyle, że grubszą) i przesmażyć chwilę wszystko razem. Przyprawić solą i pieprzem, po kilku minutach dodać pokrojone pieczarki. Następnie podlać wodą i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie już prawie gotowe, na oddzielnej patelni roztopić łyżkę masła, wsypać mąkę i podsmażyć na rumiano. Podlać mlekiem (może być wymieszane z wodą) i gotować, aż zgęstnieje. Dodać musztardę, przyprawić curry i pieprzem. Gotowy sos wlać do mięsa, zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić. Podawać z ziemniakami i mizeria (lub dowolną surówką).

3 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda :)
    Takie obiadki są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne danie na rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda raczej szaro-buro , ale rzeczywiście było smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń