28 sierpnia
Łódeczki z cukinii
Do tej pory cukinii używałam tylko do leczo. Zachęcona jednak różnymi przepisami na faszerowaną cukinię postanowiłam spróbować jak smakuje w takiej wersji, tym bardziej, że recepturę miałam zapisaną już od dawna. To, co mi z tego wyszło było nieoczekiwanie dobre - nie spodziewałam się, że aż tak mi posmakuje to danie :-) Przepis znaleziony prawdopodobnie tutaj.
Składniki:
- 4 cukinie (u mnie o dł. około 20 cm i śr. 5-6 cm)
- 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerstwa "kajzerka"
- sól
- pieprz
- 1 puszka pokrojonych pomidorów (lub kilka świeżych + ew. trochę sosu pomidorowego)
- oregano
- ok. 100 g startego sera żółtego
Bułkę namoczyć w mleku.
Cukinie dokładnie umyć i poprzekrajać wzdłuż na połowy. Wydrążyć nasiona i trochę miąższu.
Cebulę i miąższ posiekać i zeszklić na tłuszczu, ostudzić. Następnie wymieszać z mięsem, dodać odciśniętą bułkę, jajko, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaną masą mięsną napełnić połówki cukinii.
Pomidory z puszki odcedzić (świeże posiekać i też trochę odcedzić), posypać solą, pieprzem i oregano, wymieszać. Rozłożyć to na cukiniach i piec w natłuszczonej formie, w temp. 200 st.C przez 35 minut. Posypać startym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.
Uwagi:
Masę mięsną należy posolić trochę więcej niż na kotlety mielone, ponieważ część soli "wsiąknie" w cukinie
ślicznie wyglądają. ja wczoraj na kolację wcinałam takie cukinie tylko że w wersji wegańskiej.
OdpowiedzUsuńte pomidory nadają świetnego kontrastu;)
piękne! z tym czerwonym akcencikiem? mmm... aby pobudza zmysły ;]
OdpowiedzUsuńJakie fajne te łódeczki:) Pycha!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńTe pomidory dodają nie tylko kontrastu , ale i smaku. A ze względu na oreagano i ser to danie kojarzy mi się trochę z pizzą ;-)
Hm, jadłam ostatnio cukiniową zapiekankę i była pyszna!
OdpowiedzUsuń