18 sierpnia
Szparagowe ruloniki
Szukałam pomysłów na zużycie ciasta 'phyllo' i znalazłam jeden na tym blogu. Prosciutto zamieniłam na szynkę, bo zapomniałam kupić, a parmezan zastąpiłam innym serem, bo za nim nie przepadam ;-) Całkiem prosta i w miarę szybka przekąska.
Składniki:
- 24 szparagi
- 12 arkuszy ciasta 'phyllo' (fillo)
- 3-4 łyżki roztopionego masła
- 12 cienkich plasterków prosciutto (u mnie szynka), poprzecinanych na pół
- ok. 1 szkl. startego sera parmezan (dałam innego)
Szparagi przyciąć i gotować (można na parze) ok. 2 minuty. Odcedzić i ostudzić.
Jeden arkusz ciasta phyllo cienko posmarować masłem, przeciąć wzdłuż na dwa jednakowe paski. Na końcu każdego paska ułożyć 1 kawałek prosciutto, posypać serem, położyć jednego szparaga ("czubek" ma wystawać poza ciasto) i wszystko razem zrolować. Końcówkę ciasta można dodatkowo posmarować masłem, żeby lepiej się trzymała. Gotowe ruloniki można też poprzecinać na połowę (ja pokroiłam dopiero po upieczeniu) i ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze. Piec w temp. 230 st.C przez ok. 5 minut - aż ciasto się zrumieni (ja piekłam dłużej).
Bardzo fajny pomysł;-)
OdpowiedzUsuńAle pyszne ruloniki, myślę, że i szparagi i szyneczka dobrze się czują w swoim towarzystwie.
OdpowiedzUsuńU mnie panowie nie przepadaja za szparagami, od jakiegos czasu probuje w inny sposob je zaserwowac...moze sie wrescie do nich przekonaja :)
OdpowiedzUsuńPoodba mi sie pomysl z ciastem ... :) Napewno wykorzystam!:)
Cieszę się , że ruloniki podobają się Wam :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysl! taka przekaska wyglada ladnie i jest smaczna, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńszynka i szparagi... zawsze szparagi owinięte szynką z masłem czosnkowym w galarecie robi moja przyjaciółka. dzięki Tobie i Twoim rulonikom przypomniałam sobie zabawne konwersacje prowadzone w kuchni, podczas wspólnego gotowania ;] uśmiechnęłam sie do siebie i nadal się uśmiecham. dziękuję za to :)
OdpowiedzUsuńPiękne te rulonik, bardzo fajny pomysł ;]
Pyszniutko wyglądają! Elegnackie przekąski, super pomysł Evenko:)
OdpowiedzUsuń