25 sierpnia
Omlet ze szparagami
Danie proste i smaczne, pod warunkiem, że lubicie szparagi. Ja sama dołączyłam do grona wielbicieli tego warzywa całkiem niedawno i to nie dlatego, że wcześniej nie lubiłam, tylko po prostu nie próbowałam (tak, wiem, jestem chyba z innej planety ;-) W każdym bądź razie teraz już wiem jak smakuje i chętnie wykorzystuję je do różnych dań. Przepis, czy raczej pomysł na omlet ze szparagami, zaczerpnęłam z książeczki "Poradnika domowego".
Składniki na 1 porcję:
- 3 jajka
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka masła
- ok. 30 dag szparagów
- sól
- cukier
- tłuszcz do smażenia
Jajka ubić z wodą, posolić i wlać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć ok. 6 minut, aż omlet się zetnie (wierzch powinien być lekko galaretowaty, a spód rumiany).
Szparagi ugotować (ok. 10 minut) w osolonej i odrobinę posłodzonej wodzie, odcedzić, osuszyć i ułożyć na połowie omletu. Skropić stopionym masłem, złożyć omlet na pół i zsunąć na talerz.
Mniam! Dania z jajek to coś dla mnie;-)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie pyszny pomysł!:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam! uwielbiam szparagi. i omlety. mniam! piękne fotki ;]
OdpowiedzUsuńTo ja pochodzę chyba z tej planety, co Ty - bo w tym roku po raz pierwszy spróbowałam białych szparagów; zielone czekają na przyszły rok. No właśnie - można gdzieś jeszcze kupić szparagi? Przecież już mocno po sezonie! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Cieszę się , że pomysł Wam się podoba :-)
OdpowiedzUsuńA jeśli chodzi o sezon na szparagi , to nie mam pojęcia jak długo on trwa - u mnie tak długo , dopóki mogę je kupić w sklepie ;-) (ostatnio nie rozglądałam się za nimi , a omlet robiłam ze 2 tyg. temu)
mniam mniam
OdpowiedzUsuńtylko gdzie ja teraz szparagi znajdę
jak ja lubię omlety...
OdpowiedzUsuńpozdrowienia dla Arabeski II od KS Arabeska Bydgoszcz. My oprócz jedzenia jeszcze trenujemy akrobatykę, ale to co tu prezentujecie jest pyszne
OdpowiedzUsuńwww.arabeska.bydgoszcz.pl