09 października
Bułeczki z farszem gyros
Składniki na 12 sztuk.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 małej puszki kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- ok. 100 g sera żółtego (najlepiej w plastrach)
- keczup
- przyprawa do gyrosa
- sól i pieprz
Masło roztopić, ostudzić.
Mąkę wsypać do miski, po środku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i zalać ciepłym (nie gorącym !) mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Następnie dodać jajko i sól, krótko wyrobić ciasto. Wlać przestudzone masło, po czym wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W tym czasie przygotować farsz.
Pierś kurczaka pokroić w dosyć drobną kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Mięso odłożyć do przestygnięcia, a na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie do cebuli dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć do odparowania wody. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać z mięsem i kukurydzą.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować z niego wałek i podzielić na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na placuszek (najlepiej od razu wszystkie 12 i ułożyć na stolnicy obok siebie). Na każdym z nich położyć kawałek plasterka sera, nalać po 1 łyżeczce keczupu i nałożyć wstępnie po łyżce farszu (a to, co zostanie, dołożyć potem po równo na wszystkie). Formować bułeczki sklejając podobnie jak pączki i układać łączeniem do dołu na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st.c.
Wyrośnięte bułeczki posmarować ciepłym mlekiem (lub roztrzepanym jajkiem) i piec przez 20-25 minut.
Uwagi:
Zamiast sera w plastrach można użyć w kawałku - zetrzeć na tarce i wymieszać razem z farszem.
Na podstawie przepisu z tej strony.
Brak komentarzy: