08 listopada
Placki o smaku pizzy

Ten przepis mam od niedawna i skorzystałam z niego pierwszy raz , ale na pewno nie ostatni ;-) Placki można podawać polane keczupem lub innym sosem - bardzo smaczne , polecam :-)
Składniki:
- 9 łyżek mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. ciepłej wody
- 20 dag pokrojonej wędliny
- 1 marchew
- 15 dag startego sera żółtego
- 1 cebula
- 10 dag pieczarek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka
- ew. natka pietruszki
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i jeszcze smażyć, aż woda z pieczarek wyparuje, ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać wodę, jaja, pieczarki z cebulą, marchewkę oraz resztę składników. Przyprawić, dobrze wymieszać i smażyć tak, jak placki ziemniaczane.
Z podanej ilości wychodzi tak dużo placków jak na zdjęciu? czy one są malutkie i to mylne wrażenie?
OdpowiedzUsuńTak dużo wychodzi :-) One są wielkości placków ziemniaczanych , a te jak wiadomo , lubią się rozlewać na boki ;-)
OdpowiedzUsuńNie zdążyłam się odezwać i już je u mnie wypatrzyłaś :) sokole oko :P potwierdzam, super w nich jest to, że można ich "zawartość" dowolnie modyfikować :) do tego są bardzo proste i szybkie - dla mnie rewelacja :) Teraz myślę intensywnie o tych kukurydzianych :]
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać, czy można je zamrozić? Karolina ;)
OdpowiedzUsuńTeoretycznie można, ale nie polecam ;-) Placki mają to do siebie, że smakują najlepiej prosto z patelni, kiedy są jeszcze gorące i chrupiące :-)
OdpowiedzUsuńŻeby faktycznie smakowały jak pizza - polecam dodać oregano:-)
OdpowiedzUsuń