27 kwietnia

Kotlety mielone z pieczarkami

Niewielki dodatek sprawia, że tradycyjne, zwyczajne danie staje się niezwyczajne. Kotleciki za sprawą pieczarek nabierają zupełnie innego, zdecydowanie lepszego smaku. Pierwszy raz robiłam je już dosyć dawno temu, tylko nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;-) Za przepis dziękuję Edysi.
 

Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz, oregano (to ostatnie pominęłam)

Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki i zmiażdżony czosnek, smażyć do odparowania płynu. Przestudzić. Połączyć z mielonym mięsem i jajkiem, doprawić.
Formować nieduże kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.

7 komentarzy: