21 października
Marynowana papryka
Mój m-żonek bardzo lubi marynowaną paprykę, dlatego nie mogło zabraknąć jej pośród zimowych zapasów. Ja sama też ją lubię, choć może nie aż w takich ilościach. Do kanapki, do obiadu, do sałatek - super. Jeszcze tylko muszę przekonać do niej dzieci ;-)
Składniki na 3 kg papryki:
- 1 l wody
- 1 szkl. octu 10%
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki soli
- kilka łyżek oleju
Paprykę umyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki, wydrążyć.
Składniki zalewy (bez oleju) zagotować w dużym garnku. Dodać przygotowaną paprykę i gotować w zalewie 5 minut. Gorącą nałożyć do czystych, wyparzonych słoików i zalać zalewą (od czasu do czasu poruszać słoikiem, żeby wyszły bąbelki powietrza). Na wierzch wlać po 1 łyżce oleju do każdego słoika. Następnie zakręcać, odwracać do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Z podanej porcji wychodzą 4 litrowe słoiki marynowanej papryki.
Składniki na 3 kg papryki:
- 1 l wody
- 1 szkl. octu 10%
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki soli
- kilka łyżek oleju
Paprykę umyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki, wydrążyć.
Składniki zalewy (bez oleju) zagotować w dużym garnku. Dodać przygotowaną paprykę i gotować w zalewie 5 minut. Gorącą nałożyć do czystych, wyparzonych słoików i zalać zalewą (od czasu do czasu poruszać słoikiem, żeby wyszły bąbelki powietrza). Na wierzch wlać po 1 łyżce oleju do każdego słoika. Następnie zakręcać, odwracać do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Z podanej porcji wychodzą 4 litrowe słoiki marynowanej papryki.