06 sierpnia
Sałatka z cukinii na zimę
Cukinia nam obrodziła i trzeba było jakoś ją spożytkować. Zbyt duża ilość, żeby zjeść na bieżąco, a i chętnych brak. Wzięłam się więc za przetwory.
Zimą na pewno każdy zje taką sałatkę z apetytem, bez marudzenia ;-)
Składniki:
- 2 kg cukinii (waga po obraniu)
- 1/2 kg cebuli
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 4 szklanki wody
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżki gorczycy
- 5 goździków
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Obraną cukinię pokroić w ok. 2 cm słupki lub grubą kostkę, a cebulę w plasterki. Posolić osobno i odstawić na 2 godziny (zostawiłam na całą noc), następnie odcedzić.
Wszystkie składniki zalewy zagotować. Wrzucić do niej cebulę i podgotować chwilę, żeby zmiękła, potem dodać cukinię. Zagotować. Gorącą sałatkę przekładać do słoików, zakręcać i odwracać do góry dnem.
Uwagi:
Młode cukinie kroimy w całości (oczywiście obrane), a z dużych wydrążamy środki z pestkami.
Pokrojoną cukinię zasypałam 1 łyżką soli, a cebulę 1/4 łyżki.
Źródło przepisu.
Apetycznie wygląda...Ile słoików wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńDokładnie wyszły mi 4 słoiczki półlitrowe, 2 nieco większe (650 ml) i jeszcze troszkę sałatki zostało do spróbowania ;-)
OdpowiedzUsuńU mnie też obrodziła cukinia :) Codziennie coś z niej robię, wyliczanka z tego roku:zupa krem, sos, potrawa jednogarnkowa, szaszłyki, leczo, gofry, ciasto, smażone placuszki, z grilla, z patelni z pomidorami, do jarzynowej, do jajecznicy... Trochę zamrożę i spróbuję Twojego sposobu na zimowe przechowanie :)
OdpowiedzUsuńNo, no , no... nieźle ;-) Zajrzę do Ciebie, to może coś mnie jeszcze zainspiruje :-)
OdpowiedzUsuńA dziś u mnie znowu placuszki z cukinii (choć tym razem trochę bardziej jak racuszki) i ciasto czekoladowe z cukinią.
Nie zauważyłam w przepisie ile soli
OdpowiedzUsuńIle soli zostało dodane?
OdpowiedzUsuńW oryginale ilość soli nie została sprecyzowana. Na końcu przepisu są moje uwagi.
OdpowiedzUsuńCiekawa jest ta sałatka. Lubię cukinię, a w takiej postaci nie jadłam jeszcze.
OdpowiedzUsuńczy można cukinie zrobić w słoiku bez octu taka do lecza
OdpowiedzUsuńMagda
Ja jeszcze nie robiłam, ale wiem, że można zrobić leczo do słoików (nie samą cukinię). Daje się tam właściwie wszystko oprócz kiełbasy.
OdpowiedzUsuń