20 marca

Pancakes - naleśniki w amerykańskim stylu


Próbowałam wymyślić dla nich w końcu jakąś bardziej swojsko brzmiącą nazwę, ale doszłam do wniosku, że to nie ma sensu. Typowe naleśniki, czyli cieniutkie "listki" z nadzieniem nie mają przecież nic wspólnego z grubymi, puchatymi plackami , więc ta nazwa odpada. Spolszczone "pankejki" tym bardziej, bo nie lubię takich dziwolągów językowych ;-) Pozostały więc po prostu "pancakes". Tak to już czasem bywa, że tylko oryginalne nazwy przystają do danej potrawy.

Składniki:
- 2 jajka
- 2 szkl. letniego mleka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 4 łyżki tłuszczu (oleju lub rozpuszczonego masła)
- 3 łyżki cukru
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać roztrzepane jajka, mleko i tłuszcz, wymieszać, ale niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników. Smażyć na suchej patelni, kładąc po 2-3 łyżki ciasta. Kiedy zacznie "bąbelkować", a brzegi zrobią się suche, przewracać na drugą stronę. Podawać z konfiturą, dżemem, syropem klonowym lub z czym kto lubi.


2 komentarze:

  1. Jakie puchate!
    I masz racje co do nazwy. Widzialam juz "pankejki", ale jakos mi to spolszczenie nie lezy...

    OdpowiedzUsuń
  2. Maggie, im bardziej puchate, tym lepsze :-)
    Dziękuję za komentarz i pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń