21 lipca
Placki z cukinii
Znowu cukiniowo - tym razem placki. Robi się je podobnie jak ziemniaczane, z tym, że cukiniowe są delikatniejsze. Można je podawać z sosem jogurtowym lub na słodko. O ile placków ziemniaczanych na słodko bym nie przełknęła, to te, posypane cukrem pudrem bardzo mi smakowały .
Składniki:
- 500-600 g cukinii
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- duża szczypta soli
- odrobina pieprzu
Cukinie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką (jeżeli wytworzy się dużo soku, odcedzić). Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć placuszki z obu stron na rumiano. Podawać np. z sosem jogurtowym lub na słodko, posypane cukrem pudrem.
Bardzo lubię placki cukiniowe :) Polecam też dodanie do nich ricotty lub innego kremowego serka :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, trzeba będzie spróbować :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz !
Uwielbiam, zwlaszcza z sosem jogurtowym wlasnie, albo z kwasna smietanka :)
OdpowiedzUsuńA mój synek zajadał z keczupem ;-) Ostatnio ma taka fazę, że nawet do surówki z kapusty chciał dodać keczupu :-))
OdpowiedzUsuńA ja dodaję, jeszcze płatki owsiane ... pycha
OdpowiedzUsuńOjoj, zjadłabym. :)
OdpowiedzUsuńJa dodaje jeszcze stara marchewkę i świeżą bazylie, wtedy to dopiero jest moc :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je robię 🤩
OdpowiedzUsuń