25 stycznia

Gulasz myśliwski z kurczakiem

 

Gulasz myśliwski z kurczakiem i kiełbasą. Do tego cebula, trochę suszonych grzybów, parę ogórków kiszonych, koncentrat pomidorowy i zestaw różnych przypraw. Prawdziwe bogactwo smaków.

 Składniki:
- 1/2 kg podudzi z kurczaka (bez skóry i kości)
- 1 cebula
- 1 wędzona kiełbasa
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych grzybów
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
- przyprawy: sól i pieprz, ziele angielskie (2 kulki), 1 liść laurowy, majeranek, papryka mielona – słodka i ostra, ew. szczypta cukru do smaku
- olej do smażenia

Suszone grzyby zalać ok. 300 ml gorącej wody i odstawić.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (aż mięso straci surowy kolor). Kiełbasę z cebulą pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i wszystko razem dodać do mięsa. Całość smażyć przez ok. 1 minutę ciągle mieszając. Następnie wlać wodę, w której moczyły się grzyby, dodać grzyby pokrojone w paseczki, ogórki w kostkę, liść laurowy i ziele angielskie. Do gulaszu dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut. Na koniec zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody i doprawić do smaku.
Podawać z ziemniakami, kluskami lub kaszą (ja akurat podałam z ryżem i też nam smakowało).

Na podstawie tego przepisu.

Brak komentarzy: