09 marca

Zupa-krem z cukinii i pieczarek

 

Prosta i szybka kremowa zupa z cukinii i pieczarek. Z wyglądu trochę "szrekowa" i nieciekawa, ale za to bardzo smaczna. O ile zupę pieczarkową jadłam już nieraz, o tyle z zupą cukiniową tego typu spotkałam się po raz pierwszy dopiero niedawno. W smaku wydała mi się wręcz zaskakująco dobra - nie spodziewałam się takiego efektu z tak niewielu składników, w dodatku pośród których przeważa raczej bezsmakowa cukinia. A zatem dajcie się zaskoczyć i wypróbujcie !


Składniki:
- 700 g cukinii
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego
- 600 ml bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, suszona natka pietruszki


Pieczarki obrać, umyć, pokroić i usmażyć na odrobinie oleju, pod koniec smażenia dodając sól i pieprz. Odstawić na bok.


Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę, jedno i drugie zeszklić na oleju. Dodać pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, suszoną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszając jeszcze chwilę smażyć, po czym przełożyć do garnka. 


Cukinię obrać (jeśli jest młoda, to nie trzeba) i pokroić w dużą kostkę. Wraz z usmażonymi pieczarkami* dodać także do garnka. Zalać gorącym bulionem warzywnym, dodać listek laurowy i zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem około 15-20 minut.
Wyjąć listek laurowy, zupę przelać do blendera i zmiksować. Wlać z powrotem do garnka, dodać serek topiony i mieszać do jego rozpuszczenia. 


*Około 1/4 pieczarek można zostawić do przybrania.

1 komentarz:

  1. Nigdy wcześniej do kremu z cukinii nie przyszło mi do głowy dodać pieczarek, a to całkiem dobre połączenie:)

    OdpowiedzUsuń