07 lipca

Ogórki kiszone

 

Przepis na ogórki kiszone - bardzo dobry i łatwy, bo nie wymagający pasteryzowania. Przygotowane ogórki w słoikach zalewa się po prostu gorącą zalewą, a po wystygnięciu wynosi do piwnicy. I tyle, reszta zrobi się sama, tylko trzeba poczekać :-)

 

Składniki:
- 1 kg ogórków
- 1 l wody
- 40 g soli (2 płaskie łyżki)
- łodygi kopru z nasionami
- czosnek
- gorczyca
- chrzan
- liście dębu (nie muszą być, ale warto dodać)

Ogórki namoczyć w zimnej wodzie nawet na kilka godzin, chyba, że są świeże i jędrne, wtedy wystarczy je tylko umyć. Odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoja włożyć jedną, dużą łodygę kopru pociętą na mniejsze kawałki, kilka małych lub jeden duży ząbek czosnku pokrojony na kilka części, 1-2 kawałki chrzanu, 1/4 łyżeczki gorczycy i 1 liść dębu.
Wodę z solą zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach, zakręcić. Po wystygnięciu wynieść w chłodne miejsce (piwnica, spiżarnia).


Po wyniesieniu do piwnicy zwykle wstawiam słoiki do niepotrzebnego kartonu, ponieważ na początku ze słoików może wyciekać zalewa (jest to normalne podczas fermentacji).

Brak komentarzy: