24 marca
Pieczona pierś z indyka
Pieczona pierś z indyka w marynacie miodowo-musztardowej, z dodatkiem innych przypraw, takich jak słodka papryka, czy tymianek. Osobiście, zamiast tymianku, widziałabym tu także oregano, ale wypróbujcie sami i wybierzcie to, co bardziej do Was przemawia :-)
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka tymianku (lub oregano)
- 1 niepełna łyżeczka czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oleju
Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmarować pierś z indyka, włożyć do woreczka do pieczenia i odstawić do lodówki, aby mięso zamarynowało się (najlepiej na całą noc, ale może być krócej - w trybie ekspresowym wystarczy 1 godzina).
Po tym czasie pierś, w zawiązanym woreczku, ułożyć na blasze i piec 50-60 minut w temperaturze 180 st.C. Gdy pieczeń będzie już gotowa, rozciąć woreczek i pozostawić jeszcze na 10-15 minut w piekarniku. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić ponownie na 10-15 minut.
Do obiadu kroić na ciepło tuż przed podaniem albo na kanapki po schłodzeniu.
Na podstawie tego przepisu.
Pięknie wypieczona :) Ja z tymiankiem nigdy nie robiłam, ale brzmi równie dobrze.
OdpowiedzUsuń