12 lutego
Surówka z czarnej rzepy
Czarną rzepę można lubić bardzo (jak np. mój m-żonek), średnio (to ja), albo nie lubić wcale (dzieci). I właśnie głównie ze względu na dzieci próbowałam złagodzić smak surówki dodając starte jabłko (zwykle robiłam ją bez dodatku owoców, czy innych warzyw). Smak złagodziłam, owszem, ale dzieci i tak nie przekonałam. Może z czasem oswoją się z tym smakiem, bo tak łatwo nie odpuszczę ;-) Czarna rzepa zawiera mnóstwo cennych składników, ktoś określił ją nawet mianem "bomby witaminowej".
Składniki:
- ok. 1/2 kg czarnej rzepy
- 1 jabłko
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
Rzepę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Obrane jabłko także zetrzeć na tarce, ale na dużych oczkach. Połączyć razem, skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać niewielką ilością cukru (ok. 1 łyżeczka) i wymieszać ze śmietaną. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku :-)
Skąd ja to znam! Moje dzieci też nie przepadają za czarną rzepą, zastępuję ją często białą rzodkwią, która przeważnie jest łagodniejsza. :)
OdpowiedzUsuńI też muszę łagodzić jej smak jabłkiem lub marchewką lub i tym i tym. ;)
Tak czy inaczej - Świetna surówka!
O, to może spróbuję jeszcze z marchewką - dzięki za podpowiedź :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !