13 lipca
Szybkie gołąbki z kaszą manną
To już kolejny przepis na "leniwe" gołąbki. Jestem pewna, że w czasie upałów wszelkie szybkie dania są mile widziane, a to właśnie się do nich zalicza i co najważniejsze jest bardzo smaczne.
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z tego bloga.
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z tego bloga.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowina)
- 1 duża kapusta pekińska (dałam tylko połowę)
- 3 jajka
- 1 szkl. kaszy manny
- przyprawy: sól, pieprz, ew. papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany
- 2 ząbki czosnku
Mięso wymieszać z posiekaną drobno kapustą, dodać jajka, kaszę mannę, przyprawy i dobrze wyrobić. Uformować podłużne pulpeciki i obsmażyć na patelni (w niczym nie obtaczane). Następnie włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać drobno pokrojony czosnek i dusić około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy wymieszany ze śmietaną.
Mniam, wyglądają pysznie! Nie robiłam jeszcze takich gołąbków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Słowo "szybkie" ostatnio lubię coraz bardziej- bo komu w ten skwar chciałoby się przy garach stać.
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki pod każdą postacią:)
Pozdrawiam
Właściwie nie wiem, czemu jeszcze ich nie zrobiłam. Mam straszną ochotę na gołąbki,a nie chce mi się kombinować.
OdpowiedzUsuńTwoje mi wyglądają jak jedna wielka gołąbkowa pokusa.
Pozdrawiam
dokładnie taki, z kaszą manną, robi Mama. są pyszne.
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze i zachęcam do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńzapisuje przepis i pewnie kiedys zrobie! :-)
OdpowiedzUsuń