07 lipca

Ryżowa sałatka z tuńczykiem

Ten przepis znalazłam na blogu Aleksandry. I chociaż preferuję sałatki z makaronem, to jednak ta bardzo mi smakowała. Najlepsza była tuż po schłodzeniu. Na drugi dzień zrobiła się nieco wodnista, ale przyznaję bez bicia, że nie odcedzałam ogórków, więc może dlatego. Zmniejszyłam też o połowę ilość ryżu, żeby sałatka była bardziej konkretna w smaku ;-) 
 

Składniki:
- 2 szkl. ugotowanego ryżu, czyli 1/2 szkl. suchego (w oryginale dwa razy tyle)
- 1 puszka tuńczyka w oleju (mogą być dwie puszki)
- pieczarki (ilość dowolna, u mnie ok. 250 g)
- średnia cebula
- świeży ogórek
- pęczek rzodkiewek
- pieprz
- papryka w proszku
- majonez

Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju, następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć jeszcze kilka minut. Ostudzić, wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać odcedzonego z oleju tuńczyka, pokrojone w półplasterki rzodkiewki i w kostkę ogórka (można go wcześniej lekko posolić i odcedzić nadmiar soku, żeby sałatka nie zrobiła się wodnista). Całość przyprawić, wymieszać z majonezem i schłodzić. Sałatka najlepsza jest jeszcze tego samego dnia.

7 komentarzy:

  1. Pychotkowo się zapowiada !:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka sałatka jest pyszna. Robię bardzo podobną, tylko do majonezy dodaję odrobinę śmietany i musztardy. PYCHA !

    OdpowiedzUsuń
  3. zapowiada się pysznie
    ja właśnie bardziej lubię z ryżem niż z makaronem

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam ani za sałatkami makaronowymi, ani ryżowymi... ale popatrzeć na taką bardzo przyjemnie jest. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za komentarze , a sałatkę polecam wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli tuńczyk w sałatce to nieodzownie w towarzystwie ryżu;)

    OdpowiedzUsuń