07 lipca
Ryżowa sałatka z tuńczykiem
Ten przepis znalazłam na blogu Aleksandry. I chociaż preferuję sałatki z makaronem, to jednak ta bardzo mi smakowała. Najlepsza była tuż po schłodzeniu. Na drugi dzień zrobiła się nieco wodnista, ale przyznaję bez bicia, że nie odcedzałam ogórków, więc może dlatego. Zmniejszyłam też o połowę ilość ryżu, żeby sałatka była bardziej konkretna w smaku ;-)
Składniki:
- 2 szkl. ugotowanego ryżu, czyli 1/2 szkl. suchego (w oryginale dwa razy tyle)
- 1 puszka tuńczyka w oleju (mogą być dwie puszki)
- pieczarki (ilość dowolna, u mnie ok. 250 g)
- średnia cebula
- świeży ogórek
- pęczek rzodkiewek
- pieprz
- papryka w proszku
- majonez
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju, następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć jeszcze kilka minut. Ostudzić, wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać odcedzonego z oleju tuńczyka, pokrojone w półplasterki rzodkiewki i w kostkę ogórka (można go wcześniej lekko posolić i odcedzić nadmiar soku, żeby sałatka nie zrobiła się wodnista). Całość przyprawić, wymieszać z majonezem i schłodzić. Sałatka najlepsza jest jeszcze tego samego dnia.
Pychotkowo się zapowiada !:))
OdpowiedzUsuńTaka sałatka jest pyszna. Robię bardzo podobną, tylko do majonezy dodaję odrobinę śmietany i musztardy. PYCHA !
OdpowiedzUsuńzapowiada się pysznie
OdpowiedzUsuńja właśnie bardziej lubię z ryżem niż z makaronem
prawdziwa pychotka!
OdpowiedzUsuńNie przepadam ani za sałatkami makaronowymi, ani ryżowymi... ale popatrzeć na taką bardzo przyjemnie jest. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję za komentarze , a sałatkę polecam wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńJeśli tuńczyk w sałatce to nieodzownie w towarzystwie ryżu;)
OdpowiedzUsuń