21 kwietnia
Klops z jajem
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (wieprzowiny może być więcej)
- 1 jajko surowe + 3-4 (zależnie od długości formy) jajka ugotowane na twardo
- 1/2 szkl. bułki tartej lub sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta (dodatkowo bułka tarta do obsypania)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- dodatkowo dodałam po połowie zielonej i czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć z drobniutko posiekanym czosnkiem. Dodać do mięsa razem z bułką, wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić. Wąską formę nasmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, włożyć większą część masy mięsnej, po środku zrobić rowek i ułożyć w nim ugotowane i obrane ze skorupek jajka. Przykryć resztą mięsa, docisnąć po bokach i posypać tartą bułką. Piec około 1 godziny w temp. 180-200 st.C.
Brak komentarzy: