07 marca
Ragout drobiowe
Ten smakowity przepis podała na swoim blogu Edysia, a dodatkowo zachęciła Atina. Uwielbiam sos pieczarkowy, a w nim jeszcze mięsko i podsmażona kiełbasa, która dodaje fajnego smaku - pycha !
Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka
- 40 dag pieczarek
- 10 dag nietłustej cienkiej kiełbasy
- 1 duży por
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1-2 łyżeczki łagodnej musztardy
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki bulionu (z kostki)
- przyprawa do kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- biały pieprz
Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Podsmażyć je na maśle, przełożyć do rondla.
Mięso pokroić w niedużą kostkę, lekko oprószyć przyprawą do drobiu i obsmażyć na oleju. Dodać plasterki kiełbasy (ja pokroiłam w kostkę, bo była dość tłusta) i pokrojony w piórka por, smażyć kilka minut.
Następnie przełożyć do rondla, wlać gorący bulion oraz mąkę rozprowadzoną odrobiną zimnej wody. Zagotować. Na koniec wymieszać ze śmietaną i musztardą, doprawić do smaku.
Podawać z ryżem.
ten przepis musze wyprobowac! wyglada tak smacznie....
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie , polecam :-)
OdpowiedzUsuńbardzo podobają mi się Twoje przepisy, takie domowe, swojskie, apetyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńO jak fajnie że się dałaś skusić na zrobienie tego dania :) Bardzo się cieszę, że smakowało i polecasz je innym.
OdpowiedzUsuńEdysiu , a pewnie , że polecam , bo danie jest pyszne i nieskomplikowane.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :-)
bardzo sie cieszę, że Cie zachęciłam :D Bardzo smacznie wyglada u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńWidziałam to danie najpierw u Edysi , ale jeszcze wtedy nie przykuło tak mojej uwagi , dopiero Twój wpis to sprawił ;-)
OdpowiedzUsuń