06 marca
Kurczak słodko-kwaśny
Lubię takie dania i nie potrzeba do nich koniecznie woka , wystarczy głęboka patelnia. Połączenie słodko-kwaśne też bardzo mi odpowiada , choć może następnym razem dodałabym jednak nieco mniej octu. Przepis podała Gania76 na swoim blogu.
Składniki:
- 150 ml oleju do głębokiego smażenia (najlepiej sezamowy, ale może być zwykły rzepakowy)
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 cebula pokrojona na plasterki
- 1 zielona papryka, pokrojona w paski
- 200 g ananasa z puszki w kawałkach
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
- 30 g kiełków bambusa
- 30 g grzybków mun (uprzednio namoczonych)
Ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- woda
Sos:
- 125 g jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 125 ml octu winnego (białego)
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek soku z ananasa (odsączonego z puszki)
- sól
Mąkę na ciasto przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, olej oraz tyle wody, aby ciasto było dość gęste (nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego). W woku rozgrzać olej i partiami smażyć mięso (pokrojone na małe kawałki i zanurzane w cieście) na złoty kolor. Odłożyć je w ciepłe miejsce, odlać olej tak, aby w woku została około 1 łyżka , i wrzucić warzywa. Smażyć je mieszając przez kilka minut. Wyjąć warzywa z woka. Składniki sosu rozmieszać w misce, wlać je do woka i smażyć do momentu, aż sos zgęstnieje. Dorzucić warzywa i mięso, wymieszać i podawać - najlepiej z ryżem lub makaronem sojowym.
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSmakowało i to bardzo. Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńtez lubie takie dania:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki:)
OdpowiedzUsuń