06 marca

Kurczak słodko-kwaśny


Lubię takie dania i nie potrzeba do nich koniecznie woka , wystarczy głęboka patelnia. Połączenie słodko-kwaśne też bardzo mi odpowiada , choć może następnym razem dodałabym jednak nieco mniej octu. Przepis podała Gania76 na swoim blogu.

Składniki:

- 150 ml oleju do głębokiego smażenia (najlepiej sezamowy, ale może być zwykły rzepakowy)

- 300 g mięsa z piersi kurczaka

- 1 cebula pokrojona na plasterki

- 1 zielona papryka, pokrojona w paski

- 200 g ananasa z puszki w kawałkach

- 1 marchewka, pokrojona w słupki

- 30 g kiełków bambusa

- 30 g grzybków mun (uprzednio namoczonych)

Ciasto:

- 125 g mąki pszennej

- 1 łyżka mąki kukurydzianej

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka oleju

- woda

Sos:

- 125 g jasnego brązowego cukru

- 2 łyżki mąki kukurydzianej

- 125 ml octu winnego (białego)

- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone

- 4 łyżki koncentratu pomidorowego

- 6 łyżek soku z ananasa (odsączonego z puszki)

- sól

Mąkę na ciasto przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, olej oraz tyle wody, aby ciasto było dość gęste (nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego). W woku rozgrzać olej i partiami smażyć mięso (pokrojone na małe kawałki i zanurzane w cieście) na złoty kolor. Odłożyć je w ciepłe miejsce, odlać olej tak, aby w woku została około 1 łyżka , i wrzucić warzywa. Smażyć je mieszając przez kilka minut. Wyjąć warzywa z woka. Składniki sosu rozmieszać w misce, wlać je do woka i smażyć do momentu, aż sos zgęstnieje. Dorzucić warzywa i mięso, wymieszać i podawać - najlepiej z ryżem lub makaronem sojowym.

4 komentarze: