09 listopada

Schab pieczony w plastrach

 

Przepis na dosyć oryginalną pieczeń ze schabu. Mięso przed pieczeniem kroi się w plastry i smaruje sosem, przekładając cebulą. Naokoło obkłada się marchewką, a na wierzch daje się pokrojone ziemniaki. A wszystko to razem piecze się na jednej blasze, więc za jednym zamachem (pieczeniem) mamy cały zestaw obiadowy :-)

 

 Składniki:
- ok. 1 kg schabu
- ok. 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 6 dużych marchewek
- 2 średniej wielkości cebule
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Posypać solą, tymiankiem, polać dwiema łyżkami oleju i wymieszać.
Marchewki obrać (lub oskrobać) i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Blachę do pieczenia (30x40 cm lub większą) wyścielić papierem do pieczenia.
Marchewki ułożyć wokół brzegów formy, tak aby środek pozostał pusty (soki i tłuszcz, które wytopią się ze schabu ugotują marchewki, a umieszczone na "ruszcie" z marchewek ziemniaki przypieką się).
Cebulę pokroić w plasterki lub półplasterki.
Schab pokroić w 1-1,5 cm plastry, a każdy z nich posypać solą i pieprzem z obu stron.
Majonez wymieszać z keczupem i sokiem z cytryny. Powstałym sosem posmarować plastry mięsa, a na wierzchu ułożyć plasterki cebuli. Tak przygotowane kawałki schabu ułożyć jeden na drugim lub, jeśli za bardzo się rozjeżdżają, obok siebie, a następnie wszystkie razem sklejone przenieść na środek blachy. Na wierzch wyłożyć resztę sosu (jeśli jeszcze coś zostało) i lekko posypać tymiankiem. 

 Wokół mięsa, na marchewki, wyłożyć przygotowane wcześniej ziemniaki.

 Blachę przykryć folią aluminiową i piec wstępnie 45 minut w 180 st.C. Po tym czasie zdjąć folię i piec kolejne 45 minut już bez przykrycia. 

Jeżeli chcemy uzyskać bardziej przyrumienione ziemniaki, to na ostatnie 10 minut pieczenia można zwiększyć temperaturę do 220 st.C.

Na podstawie tego przepisu.

Brak komentarzy: