11 grudnia

Sałatka z pieczarkami na krakersach



Znana i lubiana sałatka na krakersach, tym razem z pieczarkami. Od tej wersji, która już jest dosyć długo na blogu, w zasadzie różni się tylko tym, że zamiast tuńczyka są właśnie pieczarki. Zmiana niby niewielka, ale czasem może okazać się kluczowa - moja rodzinka zdecydowanie woli tę pieczarkową sałatkę :-)




Składniki:
- 500 g pieczarek
- 45 szt. krakersów (ok. 200 g)
- 100 g sera żółtego
- 6-7 jajek, ugotowanych na twardo
- majonez (ok. 10 łyżek)
- szczypiorek
- sól i pieprz

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć na łyżce oleju (aż cały płyn odparuje). Pod koniec smażenia lekko przyprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z 4-5 łyżkami majonezu (powinna powstać masa dająca się łatwo smarować).
Krakersy ułożyć w 3 rzędy po 5 sztuk (czyli 15 na jedną warstwę), najlepiej na prostokątnej tacce, od brzegu do brzegu, wtedy krakersy nie będą się "rozjeżdżały". Można też wykorzystać do tego folię aluminiową, formując odpowiedni kształt.
Na krakersach rozsmarować masę serową. Przykryć drugą warstwą krakersów.
Usmażone i wystudzone pieczarki wymieszać z 2 łyżkami majonezu i wyłożyć na krakersy. Równo rozprowadzić, po czym przykryć ostatnią warstwą krakersów.
Białka ugotowanych jajek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić, wymieszać z ok. 3 łyżkami majonezu i wyłożyć na krakersy. Wierzch posypać najpierw startymi na drobnej tarce żółtkami, a na koniec drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość luźno przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).



2 komentarze:

  1. zjawiskowa! Nigdy jej nie jadłam, ale prezentuje się ciekawie. Chyba się skuszę, na Sylwestra dla znajomych będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń