25 października
Rożki białostockie
Rożki z ciasta ziemniaczanego, nadziewane farszem z gotowanego mięsa i jajek. Jako rodowita Podlasianka dosyć późno dowiedziałam się o istnieniu tego przepisu, a szkoda, bo to bardzo fajne danie. W dodatku można do niego wykorzystać mięso z rosołu, na które nie mieliśmy wcześniej pomysłu :-)
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 jaja
- ok. 200 g mąki pszennej
Farsz:
- 250-300 g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu)
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 cebula
- sól i pieprz
Poza tym:
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości masła lub oleju, przestudzić. Wymieszać z drobno pokrojonym mięsem z kurczaka oraz posiekanymi jajkami na twardo. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu.
Ugotowane ziemniaki obrać, przecisnąć przez praskę, wsypać sporą szczyptę soli, wbić 2 jajka i dodać tyle mąki, by dało się zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto (jak na kopytka). Z ciasta uformować wałek i pokroić na 12-15 porcji. Każdą porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół i skleić, formując półksiężycowate rożki. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor.
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Na podstawie przepisu H.Szymanderskiej.
Brak komentarzy: