Recent Posts

20 października 2009

Syrop z cebuli na przeziębienie


Słyszałam już dawno o tym syropie , ale nigdy wcześniej sama go nie robiłam , ani nie próbowałam. Aż w końcu natknęłam się na poniższy przepis na blogu "Pokrojone i doprawione". Zrobiłam i nawet mi posmakowało ;-) Ale oczywiście nie to się liczy , tylko to , jak wpływa na nasze zdrowie , czy raczej na jego polepszenie. W okresie zwiększonej częstotliwości przeziębień taka domowa mikstura będzie na pewno bardzo pomocna.

Składniki:
- 2 duże cebule
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 cytryny

Przygotować około półlitrowy słoik lub inne naczynie emaliowane o podobnej objętości. Cebulę posiekać, wkładać do słoika przesypując warstwami cukru. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny. Po tym czasie zlać sok do innego naczynia (można trochę przygnieść tłuczkiem, żeby wycisnąć więcej soku), połączyć z miodem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przecedzić , wlać do słoiczka i zakręcić - przetrzymywać w lodówce. Pić 3 razy dziennie po 1 łyżce, po posiłkach.


Print Friendly and PDF

7 komentarze:

majana pisze...

Nigdy sama nie robiłam syropu z cebuli, a ponoć dobry na przeziębienie tak jak piszesz:)
Pozdrówki Evenko:)

evenka pisze...

Ja mam w lodówce już kolejną porcję i popijam sobie dla "zdrowotności" , bo ostatnio wirusy dają znać o sobie ;-)
Pozdrawiam !

iis111 pisze...

mikstura pilnie potrzebna! wlasnie sie przeziebilam:(

evenka pisze...

No to bierz się za siekanie cebuli ! ;-) Sam syropek raczej Cię nie wyleczy , ale na pewno pomoże :-)

Tanami pisze...

Witajcie ;)
mam jedno pytanko, znam ten syropek juz od dziecka, ale jak dlugo mozna go w lodowce trzymac? ( jak dlugo on jest wazny? )

dziekuje slicznie
pozdrawiam

evenka pisze...

Najlepiej zużyć w ciągu kilku dni , ale jak długo dokładnie to nie wiem.
Jeśli ktoś zna odpowiedź to proszę o komentarz :-)

atina pisze...

A moja mama często mi taki robiła:) Uwielbiam go:)

Prześlij komentarz

ShareThis