24 września
Syrop z buraka (na kaszel)
Kolejna mikstura do domowej apteczki. Tym razem jest to syrop z buraka. Stosuje się go przede wszystkim na kaszel i chrypkę, ale ma także inne właściwości zdrowotne. Jest źródłem żelaza oraz kwasu foliowego i wzmacnia odporność organizmu.
Poza tym jest całkiem przyjemny w smaku, więc nawet dzieci nie powinny protestować podczas przyjmowania go :-)
Składniki:
- 1 średni burak
- 3-4 łyżki cukru
Buraka obrać i drobno pokroić albo zetrzeć na tarce jarzynowej. Zasypać cukrem w słoiku, trochę przemieszać i odstawić na około 12 godzin w ciepłe miejsce.
Następnie buraki odcedzić (nie wyrzucać, można je wykorzystać np. do ciasta :-), a powstały syrop pić 2-5 razy dziennie (małe dzieci: 2 x, starsze: 3x, dorośli: 3-5 x dziennie) po 1 łyżeczce.
Syrop działa wykrztuśnie, więc nie podajemy go na noc (najpóźniej 2 godziny przed snem).
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Uwagi:
Gotowy syrop najlepiej zużyć w ciągu 2-3 dni, dlatego nie opłaca się robić na raz większej ilości (chyba, że w kilkuosobowej rodzinie wszyscy kaszlą ;-)
Genialny! Już drugi raz go robię i mam nadzieję, że tak jak poprzednio pomógł synowi, tak teraz wyleczy córkę :)
OdpowiedzUsuńWlasnie pobieglam go zrobic, latwo i szybko, smakuje wysmienicie nawet zaraz po zrobieniu, ale poczekam do jutra. Dziekuje
OdpowiedzUsuńNa zdrowie ! :-)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam, że buraki są dobre na kaszel - muszę wypróbować, bo uwielbiam buraki! Chociaż na kaszel zazwyczaj stosuję fosidal, bo jest przeciwzapalny i naprawę szybko sobie radzi z chorobą
OdpowiedzUsuńI ja dziękuje za przepis. Już nie raz próbowałam robić ale z innego przepisu i nie pomagało nic. Ogólnie na kaszel pomagają mi tylko syropy z apteki jakieś ziołowe jak np Dicotuss i to na każdy rodzaj kaszlu ale na pewno przy okazji spróbuje tego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńwspanialy przepis .. dziekuje serdecznie ... (czy mozna zamiast cukru uzyc miodu, czy jest to zly pomysl.. ??) .. Ala
OdpowiedzUsuńNie jestem pewna, czy miód działa podobnie jak cukier, jeśli chodzi o skuteczność "wyciągania" soku z buraków, ale zawsze można spróbować. Proponuję taki eksperyment: startego buraka podzielić równo na połowę - do jednej części dodać cukier, a do drugiej miód i porównać wyniki :-)
Usuń