21 sierpnia 2009

Kiełbasa zapiekana


Pomysł na proste , szybkie i smaczne danie. Czy też może tylko przekąskę - zależnie od wielkości porcji ;-) Zazwyczaj serwuję to na obiad , kiedy brakuje mi czasu na przygotowanie czegoś konkretniejszego. Przepis pochodzi z książeczki "Poradnika domowego".

Składniki:
- ok. 20 dag kiełbasy (u mnie więcej)
- 2 ogórki konserwowe
- 1 duża cebula
- 10 suszonych śliwek
- 50 g żółtego sera
- przyprawy: pieprz , sól , słodka papryka

Kiełbasę podzielić na porcje , każdą z nich lekko ponacinać. Na posmarowanej olejem folii aluminiowej ułożyć kiełbasę , obłożyć pokrojoną w kostkę cebulą i ogórkiem. W nacięcia kiełbasy włożyć plasterki żółtego sera (ja posypałam po wierzchu startym). Całość obłożyć suszonymi śliwkami (ja pokroiłam w paseczki). Każdą porcję kiełbasy osobno zawinąć w folię i zapiekać ok. 15 minut (można dłużej) w temp. 200 st.C. Podawać w folii.



0 komentarze:

Prześlij komentarz