20 maja
Płonący garnek
Podobno jest to bardzo popularne danie francuskie. Powiecie pewnie: danie? - wygląda jak zupa. Hmmm... w sumie, to co mi wyszło, można nazwać gęstą zupą warzywną. Natomiast według zdjęcia z książeczki "Poradnika domowego" (bo właśnie stamtąd pochodzi przepis) danie wygląda nawet na bardzo gęste. Niezależnie jednak od tego, czy jest w postaci zupy, czy też czegoś gęstszego, to zapewniam, że jest bardzo smaczne. Tylko ostrożnie z pieprzem cayenne, bo garnek będzie wyjątkowo "płonący" ;-)
Składniki:
- 75 dag ziemniaków
- 25 dag zielonej papryki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler naciowy
- mały seler korzeniowy
- 50 dag cebuli
- 5 dag tłustego wędzonego boczku
- 4 parówki
- 6 szklanek bulionu z kostki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (pominęłam)
- sól - pieprz - pieprz cayenne
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, paprykę w paski, marchewki, pietruszki i seler korzeniowy w słupki, cebulę w kostkę, a seler naciowy w plasterki. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć w dużym rondlu, dodać smalec i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Zalać gorącym bulionem, doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne i tymiankiem. Chwilę gotować na silnym ogniu, po czym wrzucić ziemniaki i warzywa, gotować 30 minut, dodać pokrojone w plasterki parówki i gotować jeszcze 10 minut na dość dużym ogniu.Wymieszać dokładnie mąkę ze śmietaną, wlać do garnka i podgrzewać mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bardzo ładny blog...zdjęcia i opisy niczym z prawdziwej książki kulinarnej, gratuluję!
OdpowiedzUsuńpiszę żeby zaprosić Panią do serwisu kolekcjonerki.pl gdzie tworzymy między innymi kolekcje ulubionych przepisów i potrzebujemy jak najwięcej takich pasjonatów!
Pozdrawiam,
Karolina