12 marca

Tradycyjna grochówka

 

Przepis na tradycyjną zupę grochową. Receptura niby powszechnie znana, ale jak przychodzi co do czego, to nie do końca wiadomo jak się do takiej zupy zabrać. A zatem podpowiadam jak ją zrobić :-)

 

 Składniki:

- 250 g grochu łuskanego w połówkach
- 250 g boczku wędzonego
- 250 g kiełbasy wędzonej (dałam mniej)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 l wody lub np. bulionu drobiowego
- 5 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2/3 łyżeczki kminku (pominęłam)
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
 


Sposób przygotowania.


Groch zalać zimną wodą i odstawić na noc (dzięki temu szybciej potem się ugotuje).
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smażyć jeszcze kilka minut. Do zrumienionej wędzonki dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
Podsmażone składniki zalać w garnku gorącą wodą lub bulionem, dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz  namoczony wcześniej groch. Gotować na małym ogniu 15 minut. W trakcie gotowania dosypać kminek, pieprz ziołowy i majeranek. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, gotować kolejne 15 minut. Kiedy groch będzie już rozgotowany, doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.


Uwaga.
Grochu można nie namaczać, ale wtedy należy wziąć poprawkę na to, że będzie dłużej się gotował, a zatem ziemniaki powinny być dodane później niż po 15. minutach.

Na podstawie przepisu J. Kuronia z moimi lekko zmienionymi proporcjami.

Brak komentarzy: