26 stycznia

Kotlety z kaszy manny

  

Bezmięsne kotleciki z kaszy manny. Proste, tanie i smaczne. U mnie wersja z koperkiem, który nadawał kotletom wyraźnego aromatu (osobiście bardzo go lubię), ale,  jeśli wolicie, można zamiast niego dodać natkę pietruszki. 

Od razu uprzedzam, że warto zrobić większą porcję, jeżeli ma to być obiad jednodaniowy dla co najmniej czteroosobowej rodziny :-)


Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 8 dag żółtego sera
- 1 pęczek koperku lub natki pietruszki (wybrałam koperek, mrożony)
- 1 jajko
- 1 kostka rosołowa (warzywna)
- sól, pieprz, słodka papryka
- bułka tarta

Wodę zagotować, rozpuścić w niej kostkę rosołową. Do wrzącego bulionu powoli wsypywać kaszę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Po wsypaniu całej kaszy chwilę jeszcze podgrzewać - do zgęstnienia (powinno nastąpić to bardzo szybko). Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i wystudzić.
Następnie dodać jajko, starty na małych oczkach ser, miękkie masło lub margarynę oraz posiekany koperek (natkę). Przyprawić solą, pieprzem i papryką, dokładnie wyrobić. Z gotowej masy formować niezbyt duże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na dosyć mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
Podawać z ulubioną surówką i ew. sosem (np. koperkowym).

Uwagi:
Jeżeli ma to być jedyne danie dla co najmniej 4 głodnych osób, to proponuję zrobić od razu podwójną porcję :-)

Brak komentarzy: