26 marca

Wyjątkowe śledzie w oleju

  

Banalnie prosty przepis na śledzie - kilka składników i gotowe. Zbyt proste, by były wyjątkowe ? A jednak. Zazwyczaj śledzie w oleju są solone (i to mocno, jeżeli kupujemy już gotowe). Nie przepadam za nimi, ale wystarczy zmienić śledzie na marynowane i dodać majeranku, a nabiorą zupełnie innego, wyjątkowego smaku.


Składniki:
- 700 g marynowanych płatów śledziowych
- 5-6 średnich cebul (dałam mniej)
- majeranek
- oliwa (olej)
- cukier

Każdy płat śledziowy opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, zdjąć z niego skórę i pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i wymieszać z majerankiem (ilość wedle uznania).
W słoikach układać warstwami: cebulę – śledzie – cebulę – śledzie.
Każdy słoik zalać oliwą. Na wierzchu posypać szczyptą cukru, lekko zamieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.

Na podstawie tego przepisu.

Brak komentarzy: