24 marca
Sałatka z buraków i fasoli
P.S. Osoby bardziej spostrzegawcze zapewne zauważą, że u mnie fasola nie była wcale drobna - taką akurat miałam na zbyciu, ale zalecam drobniejszą ;-)
Składniki:
- 500 g buraków
- 100 g drobnej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- sól
- cukier
- ocet
- pieprz
Buraki umyć, ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać ugotowaną fasolę, drobno posiekaną cebulę i majonez. Przyprawić solą, cukrem, octem i pieprzem.
Uwagi:
Do tej sałatki można użyć gotowych buraczków w occie (ze słoika). Wtedy wystarczy doprawić sałatkę pieprzem, ew. solą, pomijając cukier i ocet.
proste i ciekawe :) muszę koniecznie wypróbowac :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś taką. Była super! A buraczki były z zalewy octowej. Próbowałam potem zrobić z ugotowanych na świeżo buraków i to już nie było to. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja tą sałatkę robię, tylko zamiast octu i cebuli daję 2 ząbki czosnku. Pycha.
OdpowiedzUsuń