21 lipca 2013
Placki z cukinii
Autor:
Arabeska
Znowu cukiniowo - tym razem placki. Robi się je podobnie jak ziemniaczane, z tym, że cukiniowe są delikatniejsze. Można je podawać z sosem jogurtowym lub na słodko. O ile placków ziemniaczanych na słodko bym nie przełknęła, to te, posypane cukrem pudrem bardzo mi smakowały .
Składniki:
- 500-600 g cukinii
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- duża szczypta soli
- odrobina pieprzu
Cukinie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką (jeżeli wytworzy się dużo soku, odcedzić). Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć placuszki z obu stron na rumiano. Podawać np. z sosem jogurtowym lub na słodko, posypane cukrem pudrem.
7 komentarze:
Bardzo lubię placki cukiniowe :) Polecam też dodanie do nich ricotty lub innego kremowego serka :)
Ciekawe, trzeba będzie spróbować :-)
Dziękuję za komentarz !
Uwielbiam, zwlaszcza z sosem jogurtowym wlasnie, albo z kwasna smietanka :)
A mój synek zajadał z keczupem ;-) Ostatnio ma taka fazę, że nawet do surówki z kapusty chciał dodać keczupu :-))
A ja dodaję, jeszcze płatki owsiane ... pycha
Ojoj, zjadłabym. :)
Ja dodaje jeszcze stara marchewkę i świeżą bazylie, wtedy to dopiero jest moc :)
Prześlij komentarz