02 lipca
Sałatka szparagowa
Tylko cztery składniki (oprócz sosu), a ja jeszcze jeden pominęłam, ale to dlatego, że szynkę wolałam na kanapce, z którą jadłam tę sałatkę. Małoskładnikowa, a mimo to pyszna! Przypomina mi sos tatarski, który uwielbiam :-) Przepis znalazłam na blogu Abbry.
Składniki :
- 500 g szparagów (użyłam zielonych)
- 150 g szynki (pominęłam)
- 2 jajka na twardo
- 2 nieduże ogórki konserwowe
Sos :
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- sól
- szczypta cukru
- pieprz
Szparagi ugotować (ok. 10 minut), ostudzić, pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Szynkę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze szparagami. Dodać sos, delikatnie wymieszać. Schłodzić.
Evenko,jaka pyszna ta sałatka! Mniam,smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słonecznie:)
prostota najpyszniejsza
OdpowiedzUsuńProste, a z pewnością pyszne. Czego chciec więcej ? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego dnia :)
super sałatka żałuje że u mnie nie do dostania zielone szparagi :(( pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiem , czy to jeszcze sezon szaparagowy (wpis jak zwykle opóźniony) , ale u mnie są one ciągle dostępne.
świetnie wygląda. ciekawa jestem jej smaku :)
OdpowiedzUsuńEvenko , cieszę się , że Ci smakowała :)
OdpowiedzUsuńA ja dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuń