26 maja
Pieczeń z mielonego boczku
To taki klops, tyle, że z boczku. Co prawda bardziej tłusty, ale i moim zdaniem smaczniejszy. Na pewno warto wypróbować.Przepis znaleziony na "Kwestii smaku" , gdzie zdjęcia są tak piękne, apetyczne i zachęcające, że aż trudno oderwać od nich wzrok :-)
Składniki:
- 1 kg chudego boczku bez żeberek
- 1 jajko
- 2 łyżki "Vegety"
- sól
- pieprz
Jeśli boczek jest ze skórką, należy ją odciąć, oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości , a następnie wyjąć na talerzyk do ostygnięcia. Jeśli robimy pieczeń bez skórki, ten fragment przepisu należy pominąć.
Przez sitko o najmniejszych oczkach, w maszynce do mięsa, przepuścić surowy boczek i ugotowaną skórkę. Dodać jajko, "Vegetę", sól , pieprz i bardzo dobrze wyrobić ręką. Uformować kulę lub owal i włożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190 st.C bez przykrycia około 1 godziny, ładnie zarumienić. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewać bulionem po pieczeni, aby boczek nie był zbyt suchy.
Przed pieczeniem w środek mięsa można włożyć 2-3 jajka ugotowane na półtwardo.
Uwielbiam takie domowe pieczenie! Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWitam! Ta pieczeń jest doskonała,proponuję następnym razem dodać czosnek 3-4 ząbki będzie wyśmienita. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedź, wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń