20 maja
Jambalaya z kurczakiem
Szczerze mówiąc rzadko korzystam z przepisów kuchni amerykańskiej, ale czasami mam ochotę spróbować czegoś "innego". Danie z tego przepisu jest proste, szybkie, a do tego jednogarnkowe. Bardzo mi posmakowało, córka też jadła z apetytem i nawet m-żonek nie grymasił ;-) Polecam.
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- ok. 400 g mięsa z kurczaka (podudzia lub piersi) pokrojonego w grubą kostkę
- ok. 140 g szynki pokrojonej na cienkie paseczki
- 1 puszka pokrojonych pomidorów, razem z sokiem (400 - 450 g)
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 1 puszka (ok. 110 g) pokrojonych, zielonych papryczek chili
- 1 torebka zupy warzywnej (w proszku)
- 1 szkl. suchego ryżu
Na głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka wraz z szynką. Dodać pomidory, wodę, chili i zupę z torebki. Zagotować. Następnie wsypać ryż, przykryć i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 20 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki).
wygląda smakowicie;) i rzeczywiście proste w przygotowaniu. Podobno to danie pochodzi ze Stanów- co mnie zaskoczyło. Myślałam że mają tylko te swoje hamburgery i inne fast foody.
OdpowiedzUsuńTak dokładnie , to potrawa kreolska , najpopularniejsza w stanie Luizjana.
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom Amerykanie też potrafią smacznie gotować , choć w większości wolą korzystać z mrożonek , półproduktów i wspomnianych fast foodów ;-)
Prosta w przygotowaniu, wygląda niezwykle smacznie. Amerykańska kuchnia ma swoje pyszne i nawet zdrowe oblicze ;)
OdpowiedzUsuń