03 kwietnia
Gołąbki leniwe
Ponownie skorzystałam z przepisu podanego przez Edysię. No nic na to nie poradzę, że na jej blogu zawsze można znaleźć coś ciekawego, a zarazem prostego (a takie połączenia lubię najbardziej :-)
Co prawda do typowych gołąbków dodaję jeszcze ryż, ale w końcu to "leniwa" wersja, więc bardzo uproszczona. Nie znaczy to wcale, że gorsza, wręcz przeciwnie - pyszna!
Co prawda do typowych gołąbków dodaję jeszcze ryż, ale w końcu to "leniwa" wersja, więc bardzo uproszczona. Nie znaczy to wcale, że gorsza, wręcz przeciwnie - pyszna!
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 50 dag białej kapusty
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- pieprz i sól
- bułka tarta
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Kapustę drobno poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić. Gdy puści sok odcisnąć, a następnie wymieszać z mięsem, mąką i jajkami, przyprawić. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać jeszcze trochę mąki.
Z masy uformować podłużne kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać niewielką ilością wrzątku, przykryć i dusić do miękkości.
Kotlety wyjąć na talerz, do wody pozostałej z duszenia wlać śmietanę wymieszaną z przecierem i mąką. Wymieszać, zagotować, włożyć kotleciki i podgrzać. Jeśli sos będzie za kwaśny, można go doprawić cukrem do smaku.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.
ja leniwe golabi robie z ryzem,ale zdecydowanie wole tradycyjne golabki w kapuscie:)
OdpowiedzUsuńDla mnie to była ciekawa odmiana , tym bardziej , że m-żonek nie lubi ryżu i czasami "narobię się" przy tych tradycyjnych gołąbkach , a on tylko się skrzywi i je jak za karę ;-)
OdpowiedzUsuńTa wersja mu smakowała :-)
Twoje prezentują się apetyczniej od mojej wersji ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu :D
Edysiu , dziękuję :-) Już czekam na kolejne Twoje przepisy , a w międzyczasie przejrzę jeszcze te wcześniejsze ;-)
OdpowiedzUsuńDziś wypróbowałam , są przepyszne i proste w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuń