19 sierpnia
Kotlety z kapusty
Tak jest , nie każdy kotlet musi być zrobiony z mięsa ;-) Dobry pomysł na piątkowy obiad , o ile dzień tygodnia robi komuś różnicę.
Przepis zaczerpnięty z książeczki Poradnika domowego.
Składniki:
- mała główka kapusty
- 1 jajko
- cebula
- sól
- pieprz
- trochę mąki
- bułka tarta do obtaczania
Pokrojoną w ćwiartki kapustę ugotować , odcedzić , przekręcić przez maszynkę i wycisnąć. Dodać jajko , sól , pieprz , pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę oraz nieco mąki. Z wyrobionej masy formować kotlety , obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Podawać z ziemniakami i surówką.
coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńNo widzisz , o Tobie też pamiętałam ;-)
OdpowiedzUsuńLubię takie kotlety, chociaż w wersji którą robiłam było też mięso mielone. Książeczek z przepisami z poradnika domowego mam kilka i wszystkie potrawy które robiłam wg ich przepisów się udawały i były bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńTo dlatego tak często korzystam z tych książeczek ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre kotlety! ja dodalam jeszcze do farszu kilka gotowanych marchewek i brokuła! polecam z sałatka z pomidorów z cebulka i śmietana! pycha!!!
OdpowiedzUsuńBiorę się właśnie za nie :)
OdpowiedzUsuńDam znać, jak domownicy ocenili.
Już po degustacji. Podrasowałam je ukochanym tymiankiem i zajadałam się nimi ze smakiem.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :)
Dziękuję za przepis.Pyszności. Pozdrawiam wszystkich gorąco.
OdpowiedzUsuńCzy jak się nie ma praski ani maszynki do mielenia, to ścierając na tarce otrzyma się taki sam efekt?
OdpowiedzUsuńMyślę, że podobny.
OdpowiedzUsuńA żeby masa była bardziej "jednolita" można startą kapustę jeszcze dodatkowo posiekać nożem.