10 marca
Potrawka jabłkowo-cebulowa
Gotowane jabłka z cebulą i jeszcze do tego rodzynki ? Tak , w pierwszej chwili też mnie zdziwiło to połączenie , ale przekonałam się , że smakuje świetnie , więc przepis przekazuję dalej ;-)
Składniki (na 4 porcje):
- 2 duże jabłka
- 2 cebule
- ok. 10 dag rodzynek
- kilka łyżek cukru (zależnie od kwaśności jabłek)
- szczypta soli (do smaku)
- odrobina soku z cytryny lub octu
Obrane jabłka i cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnuszka , zalać niewielką ilością wody i zagotować. Dodać rodzynki , sok cytrynowy i gotować , aż jabłka i cebula będą prawie miękkie. Dodać cukier , sól do smaku i gotować jeszcze kilka minut. Serwować na ciepło lub zimno jako dodatek do drugiego dania.
Ja zazwyczaj podaję tę potrawkę do kotletów mielonych.
ojjj do tego to sie chyba nie przekonam;)
OdpowiedzUsuńMoże spróbuj zrobić na początek małą porcyjkę , a nóż-widelec posmakuje Ci ;-)
OdpowiedzUsuń