10 grudnia
Kotleciki ziemniaczane kijowskie
Z wierzchu wyglądają jak zwyczajne kotlety mielone , ale w środku kryje się coś zupełnie innego ;-) Z przygotowaniem tego dania jest trochę pracy , jednak smak wynagradza cały włożony w nie trud. Kotleciki są po prostu pyszne , zwłaszcza podane z pomidorami ze śmietaną - polecam :-)Ciasto:
- ok. 70 dag ziemniaków
- 1-2 jaja
- 3/4 szkl. mąki
- pieprz
- sól
- bułka tarta (do obtaczania)
Nadzienie:
- 30 dag gotowanego mielonego mięsa
- 15 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki mąki
- pieprz
- sól
Ugotowane ziemniaki zemleć , połączyć z pozostałymi składnikami ciasta i zagnieść.
Przygotować nadzienie: pieczarki drobno pokroić , usmażyć na oleju , przełożyć do miski z mięsem. Na tym samym oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę , wsypać mąkę i rozprowadzić taką ilością wody , aby utworzył się zawiesisty sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem , wlać do mięsa i pieczarek , dokładnie wymieszać. Urywać po kawałku ciasto , formować w ręku krążek , wkładać nadzienie , zlepiać i spłaszczać. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.Podawać z gęstą śmietaną i dowolną surówką (u mnie dwa w jednym , czyli pomidory ze śmietaną).
Czy to jest rownie dobre jak Twoje krokiety? ;)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem lepsze , ale za to trudniejsze do zrobienia ;-)
OdpowiedzUsuńLepsze? hmmm... no to zapisze je na liste dan do przygotowania jak znajde chwile czasu:)
OdpowiedzUsuńMilego dnia
PS
jesli chodzi o mieso mielone, to kupujesz surowe i je najpierw gotujesz?
Mięso gotuję surowe , w kawałku , a potem je mielę w maszynce.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję , że kotleciki i Tobie posmakują :-)
Pozdrawiam.
ojej... ja nie mam maszynki:( ale moge podsmazyc troche mieso mielone i tez bedzie ok:)
OdpowiedzUsuńMożesz poeksperymentować , ale osobiście radziłabym drobniutko pokroić ugotowane mięso ;-)
OdpowiedzUsuń