08 listopada
Pieczarki faszerowane

Składniki:
- 50 dag dużych pieczarek
- 10 dag cebuli
- 2 jaja
- tarta bułka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Pieczarki obrać, umyć i oddzielić kapelusze od trzonów.Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na tłuszczu, dodać posiekane trzony pieczarek, usmażyć. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem i napełnić tym farszem kapelusze. Następnie panierować pieczarki w rozmąconych jajach i tartej bułce. Smażyć z obu stron na rumiano, zaczynając od strony z farszem. Podawać z ziemniakami i surówką lub dowolnie.
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi potrawy zdecydowanie posolone, proponuję przed nałożeniem farszu posypać jeszcze dodatkowo solą kapelusze pieczarek.

Pieczarki są pyszne! Ja jeszcze do farszu dodaje posiekane gotowane jajko.
OdpowiedzUsuńPolecam!!!
Farszu może wydawać się trochę mało , więc pomysł z jajkiem jest całkiem dobry :-)
OdpowiedzUsuń