30 stycznia 2020

Zupa meksykańska



Zupa meksykańska, choć z dodatkiem mieszanki chińskiej ;-)  Z dużą ilością warzyw, pożywna i sycąca, a także rozgrzewająca. Bardzo dobra to za mało powiedziane, ta zupa jest po prostu rewelacyjna ! Bardzo polecam :-)


Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
- 2 łyżki oleju
- ok. 2 l bulionu z kostki
- 2 duże cebule
- 1 czerwona papryka + 1 papryczka chili (ostrą pominęłam)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (450 g)
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 op. przyprawy meksykańskiej
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

*Przyprawy meksykańskiej akurat nie miałam, więc zamiast niej dodałam tylko paprykę w proszku, plus pozostałe przyprawy.


Mięso przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dobrze wymieszać, po czym formować małe kulki (wielkości czereśni). Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Przełożyć do garnka i zalać gorącym bulionem.

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju po kulkach. Gdy zacznie się rumienić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć, po czym dodać do garnka z mięsem - gotować 10 minut.

Dodać mieszankę chińską i gotować kolejne 10 minut.

Dodać odcedzoną kukurydzę oraz fasolę - gotować 15 minut.

Dodać pomidory wraz z zalewą i gotować ponownie 15 minut.

Na koniec przyprawić do smaku.

Podawać z chlebem lub nachosami.

Na podstawie tego przepisu.

11 grudnia 2019

Sałatka z pieczarkami na krakersach



Znana i lubiana sałatka na krakersach, tym razem z pieczarkami. Od tej wersji, która już jest dosyć długo na blogu, w zasadzie różni się tylko tym, że zamiast tuńczyka są właśnie pieczarki. Zmiana niby niewielka, ale czasem może okazać się kluczowa - moja rodzinka zdecydowanie woli tę pieczarkową sałatkę :-)




Składniki:
- 500 g pieczarek
- 45 szt. krakersów (ok. 200 g)
- 100 g sera żółtego
- 6-7 jajek, ugotowanych na twardo
- majonez (ok. 10 łyżek)
- szczypiorek
- sól i pieprz

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć na łyżce oleju (aż cały płyn odparuje). Pod koniec smażenia lekko przyprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z 4-5 łyżkami majonezu (powinna powstać masa dająca się łatwo smarować).
Krakersy ułożyć w 3 rzędy po 5 sztuk (czyli 15 na jedną warstwę), najlepiej na prostokątnej tacce, od brzegu do brzegu, wtedy krakersy nie będą się "rozjeżdżały". Można też wykorzystać do tego folię aluminiową, formując odpowiedni kształt.
Na krakersach rozsmarować masę serową. Przykryć drugą warstwą krakersów.
Usmażone i wystudzone pieczarki wymieszać z 2 łyżkami majonezu i wyłożyć na krakersy. Równo rozprowadzić, po czym przykryć ostatnią warstwą krakersów.
Białka ugotowanych jajek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić, wymieszać z ok. 3 łyżkami majonezu i wyłożyć na krakersy. Wierzch posypać najpierw startymi na drobnej tarce żółtkami, a na koniec drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość luźno przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).



6 grudnia 2019

Karkówka pieczona


Bardzo dobra pieczeń z karkówki, zarówno na kanapkę jak i od święta. Najpierw mięso leżakuje dwa dni w solance, potem jest krótko obsmażane na patelni, a na koniec wędruje do piekarnika na całe trzy godziny. Dzięki temu karkówka nie jest "żylasta", dobrze się kroi, a smakuje wyśmienicie (pomimo, że trafił mi się dosyć tłusty kawałek, to nikt nie narzekał z tego powodu ;-)


Składniki:
- 1 i 1/2 kg karkówki
- 6 czubatych łyżek soli
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka zmielonej gorczycy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu (mielonego)
- olej do smażenia

Sól rozpuścić w litrze gorącej wody, wystudzić. Karkówkę włożyć do niezbyt dużego garnka i zalać solanką (mięso powinno być w całości zanurzone - w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody). Przykryty garnek z mięsem wstawić do lodówki na 48 godzin. Następnie karkówkę wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Krótko obsmażyć z każdej strony, włożyć do torebki do pieczenia (ułożonej na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym). Piec w temperaturze 150 st.C przez 2 godziny i 45 minut. Po tym czasie torebkę rozciąć, a temperaturę zwiększyć do 200 st.C. Piec jeszcze 15 minut. Mięso wystudzić, wyjąć na półmisek i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

Na podstawie tego przepisu.