12 marca 2020

Kotlety jajeczno-pieczarkowe



Kotleciki z jajek i pieczarek, czyli trochę bardziej urozmaicona wersja kotletów jajecznych. Podane z ziemniakami i surówką będą świetną propozycją na smaczne danie.


Składniki:
- 6-7 jaj ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 300 g pieczarek
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub kilka łyżek bułki tartej (dodatkowo bułka tarta do obtaczania)


Pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Usmażyć na łyżce oleju (do odparowania płynu) i ostudzić.

Ugotowane jajka drobno posiekać lub też zetrzeć na tarce. Do jajek dodać surowe jajko, posiekany szczypior, wystudzone pieczarki i odciśniętą bułkę (lub kilka łyżek tartej). Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masę jajeczno-pieczarkową nabierać łyżką, w zwilżonych wodą dłoniach formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rumiano.

Podawać z ziemniakami i surówką.


30 stycznia 2020

Zupa meksykańska



Zupa meksykańska, choć z dodatkiem mieszanki chińskiej ;-)  Z dużą ilością warzyw, pożywna i sycąca, a także rozgrzewająca. Bardzo dobra to za mało powiedziane, ta zupa jest po prostu rewelacyjna ! Bardzo polecam :-)


Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
- 2 łyżki oleju
- ok. 2 l bulionu z kostki
- 2 duże cebule
- 1 czerwona papryka + 1 papryczka chili (ostrą pominęłam)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (450 g)
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 op. przyprawy meksykańskiej
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

*Przyprawy meksykańskiej akurat nie miałam, więc zamiast niej dodałam tylko paprykę w proszku, plus pozostałe przyprawy.


Mięso przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dobrze wymieszać, po czym formować małe kulki (wielkości czereśni). Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Przełożyć do garnka i zalać gorącym bulionem.

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju po kulkach. Gdy zacznie się rumienić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć, po czym dodać do garnka z mięsem - gotować 10 minut.

Dodać mieszankę chińską i gotować kolejne 10 minut.

Dodać odcedzoną kukurydzę oraz fasolę - gotować 15 minut.

Dodać pomidory wraz z zalewą i gotować ponownie 15 minut.

Na koniec przyprawić do smaku.

Podawać z chlebem lub nachosami.

Na podstawie tego przepisu.

11 grudnia 2019

Sałatka z pieczarkami na krakersach



Znana i lubiana sałatka na krakersach, tym razem z pieczarkami. Od tej wersji, która już jest dosyć długo na blogu, w zasadzie różni się tylko tym, że zamiast tuńczyka są właśnie pieczarki. Zmiana niby niewielka, ale czasem może okazać się kluczowa - moja rodzinka zdecydowanie woli tę pieczarkową sałatkę :-)




Składniki:
- 500 g pieczarek
- 45 szt. krakersów (ok. 200 g)
- 100 g sera żółtego
- 6-7 jajek, ugotowanych na twardo
- majonez (ok. 10 łyżek)
- szczypiorek
- sól i pieprz

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć na łyżce oleju (aż cały płyn odparuje). Pod koniec smażenia lekko przyprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z 4-5 łyżkami majonezu (powinna powstać masa dająca się łatwo smarować).
Krakersy ułożyć w 3 rzędy po 5 sztuk (czyli 15 na jedną warstwę), najlepiej na prostokątnej tacce, od brzegu do brzegu, wtedy krakersy nie będą się "rozjeżdżały". Można też wykorzystać do tego folię aluminiową, formując odpowiedni kształt.
Na krakersach rozsmarować masę serową. Przykryć drugą warstwą krakersów.
Usmażone i wystudzone pieczarki wymieszać z 2 łyżkami majonezu i wyłożyć na krakersy. Równo rozprowadzić, po czym przykryć ostatnią warstwą krakersów.
Białka ugotowanych jajek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić, wymieszać z ok. 3 łyżkami majonezu i wyłożyć na krakersy. Wierzch posypać najpierw startymi na drobnej tarce żółtkami, a na koniec drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość luźno przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).