7 kwietnia 2020

Rolada serowa z mięsem mielonym i pieczarkami



To już druga odsłona tego typu rolady. Pierwsza była z piersią kurczaka, a teraz proponuję z mięsem mielonym. Niezmienny dodatek to pieczarki i papryka. Obydwie wersje są bardzo dobre, więc gorąco zachęcam do wypróbowania.


Ciasto serowe:
- 40 dag sera żółtego
- 4 jajka
- 4 łyżki majonezu

Farsz:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
- 1 duża cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 1 jajko
- sól i pieprz


Przygotowanie farszu:

Pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Pod koniec smażenia delikatnie posypać solą i pieprzem, wystudzić. Następnie dodać do mięsa razem z pokrojoną w kostkę papryką, jajkiem i  przyprawami (ostrożnie z solą - ciasto serowe jest dosyć słone), dokładnie wymieszać.


Przygotowanie ciasta serowego:


Jajka roztrzepać, dodać starty na dużych oczkach ser oraz majonez, dokładnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę (razem z bokami) o wymiarach 33 x 40 cm. Równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180 st.C przez 20-25 minut.

Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto serowe posmarować farszem, pozostawiając wolny pas u dołu (3-4 cm), a na bokach ok. 1 cm. Całość ostrożnie zwinąć ku dołowi, jednocześnie odrywając papier (miejscami może być potrzebny nóż, aby łatwiej dało się oddzielić ciasto od papieru). Całkowicie zwiniętą roladę ułożyć na środku blachy i zawinąć w ten sam papier (łączeniem do dołu). Ponownie wstawić do piekarnika i piec w 180 st.C przez 40 minut.
Roladę podawać lekko ciepłą lub całkowicie wystudzoną.


12 marca 2020

Kotlety jajeczno-pieczarkowe



Kotleciki z jajek i pieczarek, czyli trochę bardziej urozmaicona wersja kotletów jajecznych. Podane z ziemniakami i surówką będą świetną propozycją na smaczne danie.


Składniki:
- 6-7 jaj ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 300 g pieczarek
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub kilka łyżek bułki tartej (dodatkowo bułka tarta do obtaczania)


Pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Usmażyć na łyżce oleju (do odparowania płynu) i ostudzić.

Ugotowane jajka drobno posiekać lub też zetrzeć na tarce. Do jajek dodać surowe jajko, posiekany szczypior, wystudzone pieczarki i odciśniętą bułkę (lub kilka łyżek tartej). Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masę jajeczno-pieczarkową nabierać łyżką, w zwilżonych wodą dłoniach formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rumiano.

Podawać z ziemniakami i surówką.


30 stycznia 2020

Zupa meksykańska



Zupa meksykańska, choć z dodatkiem mieszanki chińskiej ;-)  Z dużą ilością warzyw, pożywna i sycąca, a także rozgrzewająca. Bardzo dobra to za mało powiedziane, ta zupa jest po prostu rewelacyjna ! Bardzo polecam :-)


Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
- 2 łyżki oleju
- ok. 2 l bulionu z kostki
- 2 duże cebule
- 1 czerwona papryka + 1 papryczka chili (ostrą pominęłam)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (450 g)
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 op. przyprawy meksykańskiej
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

*Przyprawy meksykańskiej akurat nie miałam, więc zamiast niej dodałam tylko paprykę w proszku, plus pozostałe przyprawy.


Mięso przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dobrze wymieszać, po czym formować małe kulki (wielkości czereśni). Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Przełożyć do garnka i zalać gorącym bulionem.

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju po kulkach. Gdy zacznie się rumienić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć, po czym dodać do garnka z mięsem - gotować 10 minut.

Dodać mieszankę chińską i gotować kolejne 10 minut.

Dodać odcedzoną kukurydzę oraz fasolę - gotować 15 minut.

Dodać pomidory wraz z zalewą i gotować ponownie 15 minut.

Na koniec przyprawić do smaku.

Podawać z chlebem lub nachosami.

Na podstawie tego przepisu.