17 stycznia

Sałatka z selerem konserwowym

 

Bardzo smaczna i pożywna sałatka z selerem konserwowym. Pośród pozostałych składników oprócz sera i ogórków konserwowych, jest też szynka, ale równie dobrze można zrobić tę sałatkę w wersji bezmięsnej. 

P.S. M-żonek jednak poszedł w drugą stronę i jadł ją z kanapką... z wędliną. A zatem co kto lubi ;-)


Składniki:
- słoik selera konserwowego
- puszka kukurydzy
- 150-200 g dowolnej szynki
- 5-6 ogórków konserwowych
- por (tylko biała część)
- 100 g sera żółtego
- duży ząbek czosnku
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz

Selera i kukurydzę odcedzić. Pora pokroić w cienkie półplasterki, szynkę i ogórki w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymienione wcześniej składniki wrzucić do miski, dodać śmietanę, majonez oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć do zakrywanego pojemnika i schłodzić w lodówce.

Przepis pochodzi z fb kulinarnej Wioli.

Brak komentarzy: