04 grudnia

Sałatka z tortellini i marynowaną dynią

 

Przepis na sałatkę z tortellini i marynowaną dynią. To ciekawe i niecodzienne połączenie smaków. Sałatka jest dosyć sycąca, więc można ją podawać jako samodzielne danie, np. na kolację. drugie śniadanie (lunch, brunch, czy jak tam to sobie nazwiecie ;-), ale sprawdzi się też na przyjęciu.

 

 Składniki:
- 1 op. tortellini z parmezanem
- dynia marynowana (ok. 0,5 l słoik)
- seler konserwowy (u mnie 320 g - waga z zalewą)
- 200 g szynki konserwowej
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kilka łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku

Tortellini ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić na sitku do wystygnięcia.
Dynię i selera odsączyć z zalewy.
Szynkę pokroić w kwadraciki lub paseczki, a jajka w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem. 


Gotową sałatkę należy schłodzić przed podaniem.

Na podstawie przepisu z tej strony.

Brak komentarzy: