19 stycznia

Kotlety schabowe trochę inne niż tradycyjne

 

Schabowe przygotowane w nieco inny sposób niż te tradycyjne. Na czym polega różnica ? Otóż kotlety z poniższego przepisu "marynuje się" w miksturze majonezowo-jajecznej przez co najmniej kilka godzin przed smażeniem, a potem panieruje się już tylko w bułce tartej. 

Przyrządzone w taki sposób kotlety wychodzą soczyste i delikatne.Można je zamarynować dzień wcześniej, co ułatwi nam zadanie następnego dnia.


Składniki:
- ok. 1/2 kg schabu
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- bułka tarta

Jajka wymieszać z majonezem, solą i pieprzem.
Schab pokroić w plastry i lekko rozbić.
Każdy plaster mięsa obtaczać w marynacie majonezowej.
Układać jeden na drugim w miseczce, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin (można na całą noc).
Kotlety wyjąć z marynaty i panierować z dwóch stron w tartej bułce.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na rumiano.

Podawać z ziemniakami i surówką.

Na podstawie przepisu z tego bloga.

Brak komentarzy: