14 marca

Klopsiki po cygańsku

  

Klopsiki w sosie pomidorowym, z dużą ilością cebuli i pieczarek oraz z dodatkiem papryki i ogórków  konserwowych (lub kiszonych, jeśli wolicie). Danie to można zrobić w wersji lekko pikantnej lub łagodnej w smaku - to tylko kwestia doprawienia i własnych upodobań :-)


Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 500 g cebuli
- 500 g pieczarek
- 2 duże czerwone papryki
- 3-4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe
- mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 400 g passaty pomidorowej (przecieru) lub ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego + woda
- 2 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz, majeranek, cukier, chili
- 1 szkl. gorącej wody

Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po łyżeczce majeranku i musztardy, kaszę mannę oraz sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wyrobić, a następnie uformować małe klopsiki (ok. 30 sztuk). Usmażyć na oleju na rumiano, odłożyć.
Na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodać pokrojone w plasterki, półplasterki (lub jeszcze drobniej) pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć jeszcze kilka minut, często mieszając. Do tego dołożyć usmażone wcześniej klopsiki, zalać gorącą wodą, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą chili. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
Gdy warzywa będą już miękkie, dodać passatę pomidorową, pokrojone ogórki (w kostkę lub półplasterki - ja wolę drobniej, czyli w kostkę) i łyżeczkę cukru. Przykryć i gotować jeszcze około 10 minut, na małym ogniu. Na koniec znowu doprawić, jeśli jest taka potrzeba. Podawać z pieczywem lub wedle uznania.

Na podstawie przepisu Kulinarnej Wioli (fb).

Brak komentarzy: